Je krijgt wat je verdient! - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Marleen Groot - WaarBenJij.nu Je krijgt wat je verdient! - Reisverslag uit Rovaniemi, Finland van Marleen Groot - WaarBenJij.nu

Je krijgt wat je verdient!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Marleen

13 Maart 2010 | Finland, Rovaniemi

Hallo people, zoals beloofd het een uitgebreid verslag over mijn trip naar Noord Finland and Noorwegen. Afgelopen zondag was het zover onze 5-daagse reis begon. Om 8.00 uur zijn we met zijn 7e vanuit Rovaniemi vertrokken naar noord Finland, vanuit Rovaniemi zijn we richting Sodankyla, Ivalo en als eindpunt Inari gereden. In sodankyla hebben we een stop gemaakt op een hele hoge berg. Het was er erg winderig en ontiegelijk koud!! Het uitzicht was zeker de moeite waard en daar hebben we ook zo lang mogelijk van genoten, echt prachtig! Ivalo is een klein stadje/dorpje waar we hebben geluncht maar waar verder niets te beleven is. We zijn dus snel doorgereden naar Ivalo, daar hebben we het Sidda museum bezocht. Het Siida museum gaat over de Sami cultuur en over de natuur van lapland. De Sami’s zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland met hun eigen cultuur, tradities en sami taal. In het museum waren vier expedities met informatie/kunst over de Sami’s en hun levenswijze en de natuur van Finland in verschillende seizoenen. De afsluiter was (alweer) een film over the northern lights, we hebben genoeg van de films en willen het nu wel eens met eigen ogen bekijken…helaas nog niet gelukt. Na het bezoek aan het museum zijn we naar onze 1e cottage gegaan. Het was een mooie cottage met een eigen sauna, en heerlijke bedden. Eindelijk een lekker bed om in te slapen na 2 maanden hier op die planken te liggen. Na aankomst hebben we nog een kleine wandeling gemaakt en daarna zijn we onze pizza gaan eten en de sauna ingedoken. En natuurlijk na een hete sauna naar buiten en in de sneeuw rollen en daarna weer gillend terug naar de sauna. Ik kan nog steeds niet geloven dat dit goed voor je is, het lijkt net of dat er allemaal naalden in je huid prikken maar na 10 mintuten sauna voelt het weer oke. Na al deze avonturen ben ik mijn bed in gedoken en heerlijk in slaap gevallen.
Dag 2 begon met een stralende zon, echt een lente gevoel! Om 9 uur zijn we vertrokken naar Karigasniemi, Karsjok (grens tussen Finland en Noorwegen), Lakselv, Skaidi en uiteindelijk Alta. De lunchbreak was in Lakselv (Noorwegen) waar een hamburger met wat friet 15 euro kost!! Wij dachten dat Finland duur is nou ik kan je zeggen Noorwegen is nog duurder..Je snapt dus wel Nederlander dat ik ben dat ik gewoon mijn eigen gesmeerde boterhammetje op at en die hamburger maar achterwegen liet, hahaha. De Noorse taal daarentegen is stukken makkelijker dan Fins. Laura en ik konden de meeste dingen redelijk begrijpen/lezen wat bij Fins nog steeds niet het geval is. Na de lunch gingen we verder met onze tocht, de zon scheen heerlijk en iedereen had goede zin maar ineens (10 minuten later) sloeg het weer echt 180 graden om. We kwamen letterlijk niet in een tornado maar snowado terecht. Het scheeltje wellicht 5 cm of we waren gecrasht. Ik was ontzettend blij dat onze chauffeur de auto op de weg hield en we onze tocht konden voortzetten, het was wel ff schrikken. Het weer werd er niet beter op en aangezien we langs Fjorden reden en we dus makkelijk naar beneden konden storten zaten we niet erg relax in de auto. Stoer dat onze chauf was reden we rustig door naar het volgende dorp Skaida. Daar scheen we zon weer volop en hebben we een sneeuwballen gevecht gehouden. :D Het was echter alleen de vraag of dat de weg tussen Skaida en Alta open was vanwege het slechte weer, gelukkig kregen we groenlicht en konden we onze toch voortzetten. Helaas voor ons duurde het niet lang voordat het weer slechter werd en nu zagen we dus echt niets (zie het filmpje). Aangekomen bij onze cottage in Alta bleef het maar sneeuwen. We hebben de avond doorgebracht met wat eten, bier en twee films en zijn daarna gaan slapen (in wederom een heerlijk bed).
Dag 3 begon en het sneeuwde nog steeds! Het plan was om vanuit Alta via de kust naar Tromso te rijden, helaas was door het slechte weer de weg afgesloten waardoor we onze plannen moesten veranderen. Eerst weer terug via het binnenland naar Finland en daarna op naar het noorden. Gelukkig stopte een aantal km buiten Alta het met sneeuwen en begon de zon weer te schijnen. Het weer kan hier zo snel omslaan dat is echt te bizar voor woorden, eerst heb je zonnebrillen weer en 5 mintuten later sneeuwt het weer volop. :S
Tijdens deze trip zijn we nog gestopt op de grens van Finland en Zweden waardoor we op deze dag dus 3 landen hadden bezocht :D.
’S avonds waren we aangekomen bij cottage numero 3, Tromso. Hier hebben we gegeten en zijn we daarna nog de stad in gegaan. Tromso is een mooie stad met mooie gebouwen, bruggen en met een knus gevoel. En eindelijk na 2 maanden zag ik weer stoeptegels!! Wow!! Na onze ontdekkingstocht zijn we terug gegaan naar de cottage waar we nog met een pilsje en wat chips hebben zitten kletsen.
Op dag vier zijn we Tromso met daglicht gaan verkennen. Nog steeds een mooie stad met gekleurde huizen, een haven, een moderne kerk en een mooie brug. Na deze wandeling zijn we naar het Polaria gegaan, dat is een museum over Artic life. Het was niet heel veel bijzonders maar ze hadden twee zeehonden en er werd een film gedraaid over de natuur. Een mooie film maar omdat de camera vanuit een helikopter was kon ik er niet al te lang naar kijken zonder mezelf misselijk te voelen. Al dat wandelen maakt hongerig en we zijn als afsluiter nog even bij de Burger King binnen gewipt om een hamburger te veroveren.
Daarna om 15.30 weer terug naar het beloofde land, Finland. De laatste cottage was in het gehucht Kilpisjarvi. Het is echt een gehucht want er wonen maar 200 mensen!! Het was een mooie cottage met sauna en nog steeds heerlijke bedden. De laatste avond hebben we wat kaartspelletjes gedaan, truth or dare (op de ipod van Joshua), sauna en zoals de titel al zei; je krijgt wat je verdient, NORTHERN LIGTHS!! Eindelijk was het dan zover, niet in films maar met mijn eigen ogen heb ik het noorderlicht gezien. Het was heel bizar en het veranderd ook heel erg snel. Soms zie je het heel sterk en een paar seconden later is het weer minder en ook de vorm veranderd telkens weer. Zo bijzonder en echt een perfecte afsluiter van een super super toffe week!
De laatste dag was vooral een autotrip, we zijn nog bij een souvenirshop gestopt waar ik een super grappig shirt heb gezien.. zie foto. Na een korte break in Levi zijn we uiteindelijk om 17.30 terug gekomen in Rovaniemi. En na alle kleine dorpjes en lege wegen voelde dit eindelijk weer aan als een stad, dit hadden we voor onze trip zo nooit ervaren.. haha
Thuis weer even boodschappen doen en natuurlijk alle gemiste GTST afleveringen op rtl gemist kijken en daarna ben ik moe maar voldaan van deze super trip gaan slapen. We waren echt met een leuk groepje, we hebben van alles meegemaakt, mooie uitzichten gehad, zon, sneeuw, en ook heel veel gelachen. Toppie!
Vrijdag was een rustdag en ben ik ’s avonds alleen maar naar de rendierenrace in het centrum gegaan. Dit houdt in dat je een rendier hebt met een mannetje op ski’s erachter een deze tegen een ander koppeltje gaan racen, wie het eerste over de finish komt heeft gewonnen. Wel lachen om een keer te zien maar naar vier races heb je het wel gehad, het was wel de eerste keer dat ik zoveel mensen in het centrum zag, ongelofelijk! Ohja eindelijk heb ik een punt van school terug gekregen, mijn eerste vak is nu officieel afgesloten met een 5 (op schaal van 1 op 5, 1 is het laagste en 5 het hoogste) Niet slecht dus dacht ik zo..
Verder komen over 2 uurtjes Mam en Ivonne dus dan begint mijn volgende vakantie week!

Tot snel! Xxxx

• 13 Maart 2010 - 14:49

De Buurtjes:

Hallootje,

het gaat prima daar met jou, volgens mij!! En wat een supermooie foto's bij al die superleuke verhalen....
    Veel plezier met Mams en Zus, zal ik Paps een beetje in de gaten houden
    ???

Groetjes vanuit een erg rustig Mariahout,

Alle 5 de buurtjes.

• 13 Maart 2010 - 19:05

Sally:

Ik heb er maar 1 woord voor dat ik iedere kan herhalen als ik jouw verhalen lees en foto's zie: WAUW!!

• 14 Maart 2010 - 14:15

Harrie En Mieke:

Marleen, het is hier koud geweest maar zo te zien bij jullie nog erger. Mooi verhaal, leuke foto's.Geniet van de tijd dat je nog daar bent, en laat je moeder en je zus maar alle leuke dingen zien. Groetjes uit Ospel

• 15 Maart 2010 - 07:46

Maatnon:

Ik denk dat ik ook nog even langskom ;)
    Heerlijk verhaal weer...

• 15 Maart 2010 - 22:10

Marleen:

Gefeliciteerd met weer een nominatie! Ga je hem voor de 3e keer op rij winnen... ??

• 15 Maart 2010 - 22:11

Leonie:

duh!?! niet "marleen" maar "Leonie" ... ben niet meer helemaal wakker...

• 16 Maart 2010 - 15:24

Harry En Bertie:

Hoi Marleen, wat een verhaal!! Je maakt wat mee. Leuk dat allemaal te lezen en nu zijn je moeder en Ivonne bij je? Geniet ervan samen!! En voor jou nog 67 dagen. Hier gaat alles goed en de verbouwing is nagenoeg klaar, volgende week dinsdag gaan we gebruik maken van onze nieuwe slaap- en badkamer. Heel veel groetjes uit het Bakelse van Harry en Bertie.

• 16 Maart 2010 - 20:43

Mama En Zus:

Hey klenne,
    het is heel leuk om hier bij jou in Rovaniemi te zijn! Lekker koud maar met een heerlijk zonnetje!

We genieten!

kus van ons

• 18 Maart 2010 - 07:09

Debby:

Ha dames,

leuke foto's ziet er erg gezellig uit. Geniet van de tijd dat jullie nog daar zijn. En we horen de verhalen nog wel.. Hier is alles onder controle!

Groetjes Debby